De eerste dagen...
Door: Welmoed
Blijf op de hoogte en volg Welmoed
04 September 2007 | China, Beijing
...staan vooral in het teken van de campus en omgeving verkennen en jezelf verwennen met manicure, pedicure, shoppen en Starbuckskoffie...al moet ik opletten dat het laatste geen gewoonte gaat worden, aangezien je zo snel went aan Chinese prijzen dat de Starbucks plotseling een dure aangelegenheid wordt;) Ondertussen heb ik een van de duurdere fietsen aangeschaft, nog helemaal ingepakt in plastic (ongeveer 34 euro), in de hoop dat deze niet gelijk uit elkaar valt als ik er de straat mee uit rijd, en met twee sterke sloten, want Beijing is wat dat betreft net Amsterdam, je fiets is zo weg....
Tijdens de Olympische Spelen worden de pingpong wedstrijden hier op de campus van de universiteit gehouden. Speciaal hiervoor wordt er een nieuwe sporthal gebouwd, en dat niet alleen, men ziet ook in dat je in Shaoyuan (de dorm) eigenlijk geen buitenlandse gasten kan ontvangen, dus speciaal voor deze gelegenheid worden er ook gelijk nieuwe moderne (en schone) dorms gebouwd en gaat Shaoyuan hoogstwaarschijnlijk tegen de vlakte.
Verder zijn zondag de eerste activiteiten begonnen: het registreren op de universiteit en de campustour. Het registreren is een zeer bureaucratische aangelegenheid: admission letters, medische verklaringen, verzekeringspapieren, paspoort, pasfotos, Chinese naam etc, werkelijk alles hebben ze nodig. Gelukkig is alles goedgekeurd, want een medestudent uit Oekraine moest alle medische tests overnieuw doen... Bij de office waar normaal gesproken collegegeld moet worden betaald stond me een aangename verrassing te wachten: een heel pakket Chinees geld, mijn eerste beurstoelage! Ik heb me ook gelijk ingeschreven voor het tutorprogramma. Een Chinese student maakt je dan met andere internationale studenten de eerste maanden wegwijs op de universiteit en in Beijing. De universiteit organiseert verder de komende week een ware Ikea shopping tour en een uitstapje naar Tiananmen en de Verboden Stad. Ook al heb ik dat ondertussen al meerdere keren bezocht, het blijft indrukwekkend, en bovendien een mooie gelegenheid om wat medestudenten te ontmoeten.
Na de registratie kon de campustour beginnen, maar niet zonder een warm welkom van de president van Peking University. Voor ik het wist werd ik samen met nog wat Nederlanders naar voren geduwd om de president een hand te geven, omringd door de nodige cameramannen en fotografen, de eerste fotosessie;) De campustour heeft ervoor gezorgd dat ik zowaar niet meer verdwaal op de campus, wat toch wel erg handig is:)
Vandaag kregen we van de universiteit de immigration information en een aantal hoofdpunten uit de Chinese wet, oftewel: drugs, prostitutie en demonstraties zijn verboden en mocht ik een hond willen dan moet ik deze registreren en veel extra geld neerleggen, hele nuttige info;) Puppies zijn hier trouwens gewoon op straat te koop in een kartonnen doos...
Ik moet zeggen dat ik na een paar dagen redelijk gewend ben aan de hitte (het is hier een graad of 30), de drukte, de smog (hoe zien mijn longen eruit over een jaar) en het aangestaard en nagewezen worden. En ja, zelfs de ranzigheid begint te wennen... Ik schrok me alleen wel dood toen er midden in de winkelstraat een enorme krekel/sprinkhaanachtig beest van zo'n 10 cm aan kwam vliegen en op mijn schouder ging zitten...en door mijn harde gil liet ik weer alle Chinezen om me heen schrikken, ghehehe, tja, kan gebeuren he;)
04 September 2007 - 05:11
Malou:
Met jaloezie lees ik je berichtjes ;)
Alles went zo snel, voordat je het weet is het weer voorbij, geniet er van.
Succes jij met je krullen daar meid!
Liefs xx
Malou
04 September 2007 - 08:04
Sam:
hey wellie! ik had al een berichtje achtergelaten, maar is denk ik fout gegaan ofzo.. of ik ben scheel :p klinkt wel alsof het allemaal heel leuk gaat worden komend jaar! ik begin toch ook wel nieuwsgierig te worden naar china nu!
kos was heel leuk! nu weer aan de slag in het bittere NL..
wel een gek idee nog steeds, dat je zover weg zit!
nou, doe rustig aan met de drugs :p
tot volgend jaar! -
04 September 2007 - 08:39
Choi Ping Lee:
Hey,
leuk je berichtjes te lezen. Wel goed van je dat je al wat gewend bent in PK. EN ook wel leuk dat je de Olympics van dichtbij gaat meemaken. Jiayou in PK he!! Groetjes -
04 September 2007 - 08:44
Sjirk:
Zit er ook een speciale Chinese bel op je fiets? liefs, je vader -
04 September 2007 - 09:06
Antje:
Hee Welmoed,
leuk dat het je goed afgaat daar in Beijing! inderdaad, alles went, en terug in Nederland ga je het zelfs missen ;)
Veel succes en groeten,
Antje -
04 September 2007 - 19:13
Jo Wel!:
klinkt goed allemaal! grappig dan he dat ze dan nieuwe dorms gaan bouwen. gelukkig zit jij dan al lang en breed in je appartement! haha ja denk om dat koffie gehalte van jou he..niet normaal gewoon..de frappecino (ofzo) groene thee-smaak is even wennen, maar dan is ie top!! hahah. spreek je snel chick, geniet ervan! liefs Man -
04 September 2007 - 19:19
Chris En Henny:
Hoi Welmoed,
We hadden je al eerder proberen te bereiken via deze link, maar lukte niet.
Goed dat je al zo druk bezig bent en al een mooie flat hebt gevonden! Zeker na die verhalen over die wc en vieze vloer.
Leuk dat je ons op deze manier op de hoogte houdt van je avonturen!
Liefs, Chris en Henny -
05 September 2007 - 07:03
Iet En Jeroen:
Nou Welmoed, gezien jouw 'losbandige' karakter zijn we blij dat je regels aangereikt krijgt (grapje). En dan die puppies. Je wilt ze natuurlijk allemaal kopen en meenemen. Helaas, is natuurlijk niet praktisch. Gelukkig ben je, gezien je berichten, omringt door beesten, van het soort dat goed voor zichzelf kan zorgen. Daar hoef jij je dus niet druk over te maken ......!
Geniet (!?) van alles en het mooie; wij kijken halsreikend uit naar je volgende bericht (geen grapje).
Liefs Iet en Jeroen -
05 September 2007 - 10:54
Ben:
Heel interessant bericht. Wat ik in de toekomst interessant zou vinden iets over te horen zijn b.v. de volgende punten: - merk je er iets van dat je b.v. van de bevolking afgeschermd wordt of van bepaalde groepen daaruit (Chinese studenten b.v.)? - hoe gedragen Chinese studenten zich tegenover je? Uiten ze politieke meningen over het Westen of over hun eigen land of is dat een taboe-onderwerp? zijn ze geïnteresserd in hun eigen geschiedenis of juist helemaal niet? Dat soort dingen zouden mij zeer interesseren, maar als je het niet handig vindt daarover op deze plak te berichten, kun je me misschien later daarover wat vertellen.
Groetjes, Ben -
05 September 2007 - 11:33
Chinan:
Waar blijven de FOTO'S :) ??